Soitettaessa apua 112 suomi-sovelluksen kautta, sijainti, mihin apua tarvitaan, menee suoraan hätäkeskuspäivystäjälle tietoon. Se auttaa suomea heikosti puhuvia sekä sijainnistaan epävarmoja avun saamisessa oikeaan paikkaan.
112 Suomi-sovelluksessa on myös muita palveluja, joihin kannattaa tutustua:
Tiedotteet välilehdeltä löydät liikenne- ja vaaratiedotteet.
Palvelut välilehdeltä löytyy ohjeet erilaisissa hätätilanteissa, terveysneuvontaa ja ensiapuohjeita sekä lähimmän sydäniskurin (defibrillaattorin) sijainti.
Hätä- ja ongelmatilanne ulkomailla osion kautta voi tehdä matkustusilmoituksen sekä ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystysnumeroon.
Palvelut välilehdeltä löytyy niin kriisiapua kuin kadonneita lapsia koskeva vihjepuhelin, poliisin neuvontapalvelut, tienkäyttäjän linja sekä julkisten palveluiden neuvonta ja mahdollisuus tehdä hätäilmoitus viittomakielellä.
Asetuksista voi valita kielen sekä sen näytetäänkö liikennetiedotteet.
Hätäilmoitus soitetaan yleiseen hätänumeroon 112 aina, kun tiedetään tai epäillään hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan vaarassa tai uhattuna.
Esimerkiksi:
nähdään tai koetaan itse ryöstö,
raiskaus tai pahoinpitely,
tulipalo,
tie- tai vesiliikenneonnettomuus,
sairaskohtaus tai tapaturma, jonka vuoksi tarvitaan kiireellistä apua.
Mikäli omaisuus on vaarassa; nähdään veden nousevan kellariin, puun olevan kaatumassa talon tai tien päälle tai jos ympäristöön pääsee öljy- tai kemikaalivuoto, joka vaarantaa ympäristön.
Myös nähdessään lapsia humalassa tai heitteillä, tai muun ihmisen selvästi apua tarvitsemassa, esimerkiksi kevyissä sisävaatteissa ulkona talvipakkasella, soitetaan 112, koska sieltä ohjataan pyyntö sosiaalipäivystykseen.
Hätäkeskus on eri viranomaisten yhteinen avunhälyttämis- ja tehtävien jakokeskus, sen vuoksi apua saa numerosta 112.
Kynnys soittaa apua voi olla todella korkea joko suomenkielen heikkouden tai tietämättömyyden, epäluottamuksen ja epäluuloisuuden vuoksi. Mikäli vaarassa on lapsi, kannattaa ottaa yhteyttä hätäkeskukseen matalalla kynnyksellä.
Lapsen tai nuoren ongelmissa ei uskalleta soittaa 112, koska pelätään lastensuojelun huostaanottavan lapset heti.
Eri maissa on erilaisia avun hälyttämisen järjestelmiä, joten taustalla voi olla tiedon puute.
Keskustelkaa milloin hälytetään apua, ettei hätäkeskusta kuormiteta turhilla puheluilla, esimerkiksi sähkökatkosta tai pienestä haavasta.