Vuosittain noin 80% vammaan johtavista tapaturmista sattuu kotona ja vapaa-ajalla. Tapaturmaisista kuolemista niin on jopa 90% kohdalla. Tapaturmiksi lasketaan niin kotona tapahtunut tuolilta putoaminen palovaroittimen paristoa vaihtaessa kuin vapaa-ajalla retkeillessä nyrjähtänyt nilkka tai retkiluistelijan alla pettänyt jää.
Tapaturmatyypit ovat hukkuminen, kaatuminen ja liukastuminen, liikuntatapaturmat, myrkytykset, palovaarat ja palovammat, päihteiden käytön aiheuttamat tapaturmat sekä tukehtuminen. Näistä useimmiten kuolemaan johtavia onnettomuuksia ovat kaatuminen ja liukastuminen noin 1200 henkeä, joista yli 65-vuotiaita yli 1000 henkeä, myrkytykset 200 - 300, hukkuminen noin 150 - 200 henkeä vuosittain, tulipalot, noin 45 - 70, muut vähäisemmissä määrin.
Tarkemmin kuolinsyyn tilastoja näkee Tilastokeskuksen sivuilta Kuolinsyyt 2019.
Tapaturmista löytyy kootusti tietoa Kotitapaturma.fi.
Kiire altistaa tapaturmille. Kiirehtiessämme, emme katso ympärillemme ja havainnoi sitä, joten rullalla oleva maton reuna tai jalkoihin jäävä pikkuauto voi jäädä huomaamatta, aiheuttaen kaatumisen.
Iän myötä näkö, lihaskunta, refleksit ja tasapaino saattavat heikentyä, vaikeuttaen ympäristön havainnointia ja sen muutoksiin reagointia, altistaen kaatumiselle.
Päihteitä on erilaisia ja ne vaikuttavat eri ihmisiin eri tavalla. Tapaturmia tutkittaessa on huomattu, että etenkin alkoholi, mutta myös muiden päihteiden käyttö on monessa tapaturmassa taustasyynä.
Päihteitä käytettäessä tarkkavaisuus ja ympäristön huomioiminen vähenee, samalla itseluottamus ja riskien tunnistamisen kyky heikkenee, mikä osaltaan nostaa tapaturma-alttiutta.
Maahanmuuttajan kodissa saattaa olla lämmikkeenä useita mattokerroksia päällekkäin, niiden reunoihin kompastuu helposti.
Erilaiset sisäjalkineet vaikuttavat kaatumisalttiuteen.
Osa maahanmuuttajista on tottumattomia vesistöihin, joten vesiturvallisuus myös jäillä liikkumisen ja uimisen osalta on tärkeää huomioida.