Sisäministeriö 2016: “Kotoutuminen tarkoittaa sitä, että maahanmuuttaja sopeutuu suomalaiseen yhteiskuntaan ja omaksuu uusia tietoja, taitoja ja toimintatapoja, jotka auttavat häntä osallistumaan aktiivisesti uuden kotimaansa elämänmenoon.”
Laki kotoutumisen edistämisestä, 1386/2010:
"Tämän lain tarkoituksena on tukea ja edistää kotoutumista ja maahanmuuttajan mahdollisuutta osallistua aktiivisesti suomalaisen yhteiskunnan toimintaan. Lisäksi lain tarkoituksena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä myönteistä vuorovaikutusta eri väestöryhmien kesken."
Kotoutumiseen ja kotouttamiseen liittyy monia eri toimijoita, Sisäministeriön sivuilta löydät laajemman erittelyn eri toimijoista ja heidän vastuualueistaan.
Sisäministeriö, maahanmuutto, toimijat ja vastuut
Sisäministeriön vastuulla on maahanmuuttopolitiikka sekä maahanmuuttoa ja kansalaisuutta koskeva lainsäädäntö kokonaisuutena.
Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa työvoiman, opiskelijoiden, harjoittelijoiden ja tutkijoiden maahanmuuttoon liittyvästä edustuksesta. Kotouttaminen ja siihen liittyvä lainsäädäntö kuuluu työ- ja elinkeinoministeriölle. Nämä ministeriöt vastaavat yhdessä Maahanmuuttoviraston tulosohjauksesta.
Maahanmuuttovirasto on aktiivinen toimija. Se toimii myöntäen oleskeluluvat, rekisteröiden EU-kansalaiset, käsitellen turvapaikkahakemukset, ohjaten vastaanottokeskusten toimintaa, päättäen käännyttämisestä ja karkottamisesta, käsitellen kansalaisuushakemukset ja myöntäen muukalaispasseja. Sen lisäksi Maahanmuuttoviraston tehtäviin kuuluu tuottaa tietoa viranomaisille, poliittista päätöksentekoa sekä kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä varten.
Poliisi toimii maahanmuuttajien osalta kuten kaikkien muidenkin kansalaisten osalta valvoen eri lakien noudattamista. Poliisin tehtäviin kuuluu myös ottaa vastaan turvapaikkahakemukset sekä rekisteröidä hakijat kertoen heille perustietoa turvapaikkaprosessista. Poliisille kuuluu lisäksi käytännön työ maastapoistamistapauksissa.
Rajavartiolaitos on rajaviranomainen valvoen maahantuloa ja maasta lähtemistä, tarkastaen passit ja tehden tarvittaessa viisumi- tai käännyttämispäätöksiä rajalla. Myös Rajavartiolaitos ottaa vastaan turvapaikkahakemuksia, toimien samoin kuin poliisit opastuksen ja rekisteröinnin osalta.
Ulkoministeriön tehtävänä on vastata viisumipolitiikasta lakien mukaisesti myös ulkomaan edustustoissa.
Oikeusministeriön vastuualueeseen kuuluu turvapaikanhakijoiden oikeusapuun liittyvä lainsäädäntö.
Hallinto-oikeudet ja korkein hallinto-oikeus ovat turvapaikka-asioissa muutoksenhakuviranomaisia.
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille (ELY-keskukset) kuuluu oman alueensa kotouttamistyön suunnittelu ja koordinointi, sekä kuntien ohjaus pakolaisten vastaanotossa. ELY-keskukset vastaavat alueensa varautumisesta, myös laajamittaisen maahantulon osalta yhdessä kuntien, viranomaisten ja järjestöjen kanssa.
Opetus- ja kulttuuriministeriön vastuulla on kehittää maahanmuuttajien koulutusta eri koulutusasteilla sekä maahanmuuttajien kulttuuria, liikuntaa ja nuorisotyötä sekä uskontoa koskevat asiat.
Opetushallituksen tehtävänä on vastata maahanmuuttajien koulutusasioista sekä ulkomaalaisten tutkintojen tunnustamisesta.
Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa maahanmuuttajien terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä toimeentuloon liittyvät kysymykset.
Kuntien peruspalvelut kuuluvat vakituisesti asuville maahanmuuttajille samoin kuin muillekin kuntalaisille. Lisäksi kunnat päättävät vastaanottavatko kiintiöpakolaisia ja oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu edistää yhdenvertaisuutta ja puuttuu syrjintään itsenäisenä ja riippumattomana viranomaisena.
Eri kansalaisjärjestöt tekevät osaltaan kotouttamistyötä tuottamalla ja tarjoamalla erilaisia palveluja sekä antaen apua ja neuvontaa maahanmuuttajille. Kansalaisjärjestöjen asiantuntemuksesta ja kokemuksesta on hyötyä myös lainvalmistelun ja maahanmuuttopolitiikan kehittämisessä. Lisätietoja eri kansalaisjärjestöjen tekemästä työstä löydät kotouttamisen sivustolta.
Meistä jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa maahanmuuttajan kotoutumiseen suhtautumalla häneen tasaveroisena ihmisenä, olemalla ystävä. Näin voimme tukea kaksisuuntaista kotoutumista sekä hänen osallisuuttaan yhteiskunnan jäsenenä. Esimerkkejä TEM , järjestöverkosto sekä kotouttaminen.fi.
Työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämän Kotoutumisen osaamiskeskuksen monipuolinen Opi kotoutumisesta verkkokurssi on suoritettavissa: Kotoutuminen.fi Opi kotoutumisesta.
THL:n sivuilta löytyy PALOMA-koulutus, jossa voi itsenäisesti käydä maksuttoman, verkkopohjaisen, laajan koulutuskokonaisuuden, jossa saa perustiedot pakolaistaustaisten asiakkaiden kohtaamiseen ja heidän hyvinvointinsa tukemiseen PALOMA-koulutus - Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus - THL.